Välj rätt vin till maten

Välj rätt vin till maten

Vin kan förhöja eller sänka en måltid. Så om du gillar att dricka vin till maten så är det alltid en fördel att du har rätt kunskaper för att kunna välja ut en passande dryck till maten. Vi ger dig de rätta verktygen för att du ska kunna göra ett bra val av vin!

Kika på Systembolaget

Det finns så många fördelar med Systembolaget. Förutom att du kan beställa vin från världens alla hörn helt kostnadsfritt, så erbjuder Systembolaget också väldigt mycket information i samband med köpet för att du ska kunna göra rätt val av dryck.

Om du kikar under flaskorna så ser du detaljerad beskrivning om hur sött eller torrt vinet är. Vilken typ av mat som vinet passar till och också vad vinet innehåller. Om du fortfarande är osäker så kan du rådfråga någon i personalen.

Vitt eller rött?

Vilket passar då bäst till maten, vitt eller rött? Svaret är att det beror lite på vad du ska äta. Som en tumregel så är vitt vin bättre till pasta, skaldjur eller fiskbaserade rätter. Rödvin passar bra till kryddstark mat, grillat och kött. Men däremot finns det guldkorn och passande viner inom båda kategorier som passar till allting.

För kryddig mat eller många asiatiska rätter så är ett bärigt vin ett utmärkt val. Till kött passar oftast ett mer smakrikt och kryddstarkt vin bäst. Till sallader och lättare rätter kan du till exempel välja ett mer fruktigt rose- eller vitt vin. Dessutom måste du såklart också ta din personliga preferens i åtanke!