Risken med kontaminering för glutenallergiker

När man är glutenallergisk finns det stor risk för kontaminering, det vill säga då glutenfria råvaror blandas med icke glutenfria råvaror. För att undvika detta, och de konsekvenser som kommer med det för en glutenallergiker, är det viktigt att man är noggrann med vad man äter och dricker.

Är man rejält allergisk räcker det dock inte att tänka att man ska undvika att äte gluten, laktos eller andra saker man är allergisk Mot. Utan för att undvika alla risker måste man också vara väldigt noggrann med att se över hur och med vad maten man äter tillagas. Att tänka på att inte använda samma köksredskap som till annan matlagning kan dock vara svårt.

Kan vara nödvändigt med separata redskap

För att man ska undvika risken i att råka använda fel köksredskap kan det alltså vara smart att köpa nya köksredskap till den som är allergisk, så att man har “vanliga” sådana och “allergifria” sådana. Alternativt att man ser till att diska redskap riktigt ordentligt.

Det bästa är dock såklart att ha separata redskap, så att ni kan använda enskilda skärbrädor, egna bestick och rosta bröd i en egen brödrost. Gäller det en stekhäll i trädgården kan det räcka med att man rengör den otroligt noggrant. Det är dock upp till dig vilka risker du vill ta baserat på hur allergisk du är mot olika råvaror. I och med att olika matallergier kan se ut på så olika sätt, och ge olika konsekvenser, är detta ett personligt val att ta.