Fodmap och dess betydelse

Får man diagnosen IBS eller har allmänna problem med magen kan det vara svårt att hitta något som riktigt hjälper. En metod som utvecklats och visat sig ha god effekt är vad som kallas för Fodmap.

Det kommer ursprungligen från Australien och är baserat på vetenskap. Till och börja med utesluter man allt som kan ge problem för en mage. Lök, bönor, paprika och mycket annat. Under en viss period går man strikt under elimineringsfasen. Efter ett visst tag börjar man sakta återinföra ett livsmedel i taget.

På så sätt kan man enkelt upptäcka livsmedel som skapar stora problem och smärtor i magen. Ibland finns det vissa livsmedel som triggar mer än andra. Metoden går inte snabbt och behöver inte leda till att man blir symptomfri, men ofta kan det hjälpa och om inte annat får man en större förståelse för sina egna problem och kan på så sätt veta vad man bör undvika. Ingens magproblem är lik den andras, det är ofta väldigt individuellt och kräver kunskap och insikt om sig själv för att det på bästa sätt ska kunna ge resultat. Tiden är ofta en investering för hela livet.