Laktos- och glutenallergi

Laktos- och glutenallergi

Idag är många personer känslig mot laktos och gluten. Det är vanligare uppe i norden än nere i varmare länder, varför vet man inte riktigt säkert. Men man ska vara uppmärksam på att vara allergisk mot laktos och mjölkprotein inte är samma sak. I affären finns både laktosfria och mjölkfria produkter.

Glutenallergi kan ge lite samma symptom som laktos till en början. Ont i magen, gaser och en bråkig mage. Skillnaden är att gluten kan vara riktigt skadligt för tarmen för den som är allergisk, laktos skapar mer besvär men inte lika farligt. Även om båda alternativen kan vara väldigt smärtsamma upplevelser för den enskilda individen. Därför är det viktigt att själv försöka ha koll exakt på vad man tål eller inte tål och kan vara uppmärksam vid intag av dryck och mat för sin egen skull.

Glutenintolerans symptom och laktosintolerans symptom kan därför vara likvärdiga till en början. För att vara riktigt säker på vad det är som orsakar besvären bör man kontakta vården och göra en riktig utredning. Det kan göras genom blodprov och undersökningar som koloskopi och gastroskopi. Undersökningar Som inte är så trevliga men ger bra svar på vad som ställer till besvär för magen.