Don’t drink and ride a bike

Något som många vet om är att man inte ska dricka alkohol och köra bil. Om du sätter dig i en bil när du är alkoholpåverkad finns det en stor risk för att en olycka inträffar, där såväl du som andra kan bli skadade eller råka illa ut. Det är just av den anledningen som det är olagligt att köra bil när man är påverkad av alkohol. Vad som däremot inte är olagligt – något vi kan tycka är lite konstigt – är att cykla alkoholpåverkad. Värt att tänka på är att det precis på samma sätt som det kan ske hemska olyckor när du kör bil efter att du druckit alkohol kan det ske läskiga olyckor om du cyklar påverkad.

Undvik att cykla när du är alkoholpåverkad

Oavsett om du har en ny och modern cykel från Cresent eller din gammelmormors cykel bör du alltså inte använda den som ett transportmedel efter en kväll på stan. Om du har druckit alkohol och behöver ta dig någonstans är det bäst att du ber någon hämta dig, det vill säga någon som då inte är alkoholpåverkad. Ett annat alternativ är att du sover över om du till exempel har druckit alkohol hos en vän.

Konsekvenser av ditt beteende

Konsekvenserna av att du väljer att cykla med en för hög promillehalt av alkohol i blodet är oftast inte lika allvarliga som när du kör bil. Detta betyder dock inte att det inte kan ske olyckor som får hemska konsekvenser. Att cykla med alkohol i kroppen är som sagt inte olagligt, men samtidigt är det något som bör undvikas för allas säkerhet.

Nästa gång du tar cykeln till festen, till AW:n, till kompismiddagen eller till liknande sammankomster är det alltså värt att tänka över hur du ska ta dig hem om du redan från början vet om att du ska dricka. Trots att det inte är olagligt att cykla alkoholpåverkad finns det alltid en risk med det, något du till största möjliga grad vill undvika.