Små tilltugg till vin

Att kombinera vinet med rätt tilltugg kan förhöja smaken på druvan och ge en bättre vinupplevelse. Men det är inte alltid det lättaste att veta vad som bör serveras till ett särskilt vin. Genom att jämföra marknaden precis som när du ska köpa en ny modern vattenkokare kan du få en bättre kunskap. 

Vi listar här några saker som passar de flesta vinsorter och vad du ska tänka på när du väljer ut vilket tilltugg du ska servera på ditt stilrena köksbord. Det finns mycket du kan välja mellan!

Detta kan du servera till rött vin

Rött vin generellt passar bättre till lite mer salta tilltugg. Detta oavsett om du väljer ett mer bärigt, fruktigt eller kryddigt vin. Men tilltuggen bör heller inte vara för tunga. Så här passar det till exempel bra att servera kycklingklubbor, charkbrickor eller lite olika ostar med salta kex.

Detta kan du servera till vitt vin

Till vitt vin passar det också bra med både chark- och ostbricka. Men däremot bör du inkludera lite andra saker. Till just vin passar det bra med smakrika tilltugg som en lite starkare ost eller salami. Även lite lättare fiskbaserade tilltugg som räkor eller små sushibitar passar bra till vitt vin.

Detta kan du servera till rosevin

Slutligen till rosevin kan du servera olika former av tapas. Gärna med räkor eller skaldjur som huvudingrediens. Detta kommer att framhäva den sötare smaken som rosevin oftast har. Det finns också mängder av veganska alternativ som du kan servera och de flesta ingredienser kan du idag byta ut till något växtbaserat alternativ som är precis lika gott.