Mandelmjölk, cashewmjölk, hasselnötsmjölk och så vidare blir allt mer populärt. Inte bara för de som är laktosintoleranta, utan även folk som rent generellt vill göra nyttigare val. De lärde tvistar om huruvida komjölk är bra för oss människor eller ej och oavsett så är det alltid bra att variera kosten.

För att göra mandelmjölk hemma behöver man mandlar, vatten och en nypa salt. Skålla mandlarna först om du har skalet på och blötlägg dem över natten i kylen. Sedan mixar man helt enkelt mandlarna med vatten och en liten, liten nypa salt. Sila vätskan för att ta bort mandelmjölet och låt mjölken stå i kylskåpet i upp till fem dagar. Förvara i en tjusig Marimekko skål för extra stilpoäng. Om du känner dig äventyrligt kan du göra en mix, med sesam och mandel.

Använd samma process för andra nötter, som till exempel cashew, hasselnötter eller macadamianötter. Man kan också göra mjölk med olika frön, som sesamfrön och solrosfrön. Om man vill ha lite sötma i sin mjölk när den ska serveras med en dessert eller användas i kaffet så kan man alltid välja en sirap eller ett sötningsmedel utefter behov. Vi tycker allra bäst om stevia, men det går också bra med lönnsirap, agavesirap och manuka honung.

Som du ser är det enkelt att göra sin egen nötmjölk hemma. Det finns inget behov av stora köksapparater! Vi vet att skåpen redan är fullproppade med riskokare och kastruller. Testa din första nötmjölk idag och lämna en kommentar och berätta för oss hur det gick!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *