Något vi alla tycker om att höra är att det är nyttigt att dricka lite rödvin varje dag, men vad är det egentligen som gör rödvin så nyttigt? Blodsockret, hjärnfunktionerna, humöret, hyn och immunförsvaret kan dra fördel av en liten mängd rödvin tack vare ämnena resveratrol och polyfenol. Även vitvin har hälsosamma effekter tack vare ämnena tyrosol och hydroxytyrosol, som enligt forskare är lika bra för hjärtat som rött vin. Satsa gärna på vita viner från Italien, Frankrike och Tyskland nästa spa weekend, då de är rika på dessa antioxidanter.

En oväntad fördel med resveratrol som många inte känner till är att det hjälper dig att få friskare tänder. Samma ämne som förbättrar korttidsminnet och ger dig en finare hy tar även död på skadliga bakterier i munnen. Sedan kan vi tillägga att ett glas rött vin också kan motverka depression enligt en spansk studie som inkluderade både män och kvinnor. Det visade sig att de som drack mellan två och sju glas vin i veckan löpte mindre risk att drabbas av depression.

Antioxidanten polyfenol interagerar med celler som spelar en stor roll i kroppens reglering av blodsocker och fettlagring. Eftersom vi innehåller detta viktiga ämne kan ett glas rött vin hjälpa dig att reglera blodsockret, vilket i sin tur har en lång rad hälsosamma effekter. Med allt detta sagt kan du avnjuta ett litet glas rött vin till middagen med gott samvete och enkelt argumentera för dess fördelar om någon skulle ha några invändningar! Måttligt intag kan dessutom minska förekomsten av icke-alkoholorsakad fettleversjukdom (NAFLD).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *