Oavsett vilka som kommer över för att njuta av julens alla härliga tillställningar i år kan du komma långt med veganska viner! När du serverar veganskt vin så vet du att vegetarianerna, veganerna och de laktos- och/eller glutenintoleranta inte har någonting att klaga på. Och eftersom det finns så många goda veganska viner finns det ingen anledning till att servera något annat. Glutenallergiker kan inte dricka öl och därmed är vin ett tryggare val för de flesta oavsett vilken diet de följer. Just nu pågår det förresten en rea på ölglas och vinglas.

Nu kanske du undrar om inte alla vin är veganska? Varför skulle det finnas kött eller mjölk i vin? Ett veganskt vin har inte utsatts för några behandlingar med animaliska produkter, till skillnad från icke-veganska viner där de har använt animaliska proteiner och ämnen som  mjölkprotein, äggvita eller kitin från skaldjur i klarningsprocessen där man tar bort grumlighet och annat från vinet.

Några bra veganska röda viner vi kan rekommendera är Terre di San Leonardo 2015 från södra Trentino, Villa Puccini 2014 från Toscana i Italien och franska Domaine Pouderoux 2015 från Domaine Pouderoux, Languedoc-Roussillon. Det kan också en fin julklapp att ge bort till en vän, istället för att ge en riskokare från OBH Nordica.

Sedan har vi det populära veganska vita vinet Domaine de Bournaire 2016 för de som vill ha torrt vitt vin med en frisk och fruktig smak, eller sydafrikanska Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon 2019. Passar perfekt när man ska servera en fiskrätt, som silltårta till exempel!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *