Vi laktosallergiker går miste om många goda ostar, men tack vare veganismens snabba framfart finns det många laktosfria ostar som tillverkas med vegetabiliska ingredienser. Det är så gott med ost och kex till rödvinskvällen och idag ska vi titta lite på vilka veganska ostar som är godast.

Det danska mejeriföretaget Emborg har kommit ut med en vegansk ost, som är lagomt salt och ganska neutral i smaken, ungefär som en Goudaost. Denna ost är skivad i tjocka skivor vilket betyder att man slipper skiva osten själv. En liknande ost från Jezzly kommer i ett block och passar bra för de som vill skiva osten där hemma utefter sina egna behov. Violife har också en ost som också smakar ungefär som Gouda och kommer i ett block.

En av de godaste bredbara veganska ostarna är Oatlys bredbara ost som heter “påMackan”. Denna kan du få i tre olika smaker och det är otroligt gott på kex! Notera att den är gjord på havre så den är inte glutenfri. Om du vill ha en ost som smälter bra på pizzan kan vi rekommendera Daiya som är fri från laktos, gluten och soja. Den är ganska dyr med en prislapp på ungefär 80 kronor för en påse på 227 gram, men det kan man unna sig då och då för även de som är laktosintoleranta förtjänar en god pizza. Köp en mindre hårträns i månaden och unna dig en härlig vegansk ost istället! Ibland får man vara smart och lirka lite med budgeten.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *