Vi vet alla vad en skvätt rom kan göra för en tårta! Men har du hört talas om Guinness muffins, gin och tonic kaka eller champagne muffins? Det visar sig att det finns många sätt att njuta av alkohol på även i bakverk. Här gäller det så klart att vara extra noggrann som allergiker.

Så länge man inte får någon allergisk reaktion av gin så är det här en alkohol man kan spetsa de flesta bakverken med. Detsamma gäller rom. Britterna gillar nog framför allt att experimentera med olika varianter av gin och tonic i kakor och bakelser. Det ger en syrlig och fräsch smak som är uppfriskande istället för att vara för mättande som vissa gräddiga bakverk annars kan vara.

Underlätta bakningen med blenders och andra köksmaskiner om du vill att det ska vara extra smidigt. Precis som man kan använda en äggkokare för perfekta ägg hjälper blenders och bakmaskiner avsevärt i köket. I Sverige har vi sedan urminnes tider gillat att ha i en skvätt rom i chokladtårtor och kakor av olika slag. Notera att alkoholen minskar när man bakar eller lagar mat på grund av värmen. Man brukar säga att 40% av alkoholen försvinner efter 15 minuter och efter en halvtimme försvinner 25% av alkoholen. Även när det har gått två och en halv timme så finns det fortfarande alkohol kvar – cirka 5%. Så alkoholen försvinner inte som många påstår, även om andelen varierar beroende på metod och innehåll.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *