Pälsdjursallergi kan vara en av de värsta allergier som finns för många. Att vara eller plötsligt bli allergisk mot ett älskat djur är inte lätt. Allergin kan vara medfödd eller utvecklas under livet. Man kan bli mer eller mindre allergisk mot vissa djur och individer. Det som man reagerar på är päls, talgkörtlar, urin och saliv från djuret. Vid en allergisk reaktion kan det sätta sig i ögonen, på lungorna, näsan eller slemhinnorna. Vanligast är att allergin dyker upp när man är barn men kan komma också senare i livet.

Ibland kan man vara mer allergisk mot katter än exempelvis hundar, då är det något som katter har med sig som helt enkelt ger en starkare reaktion. Därför är det viktigt att lära känna sin egen allergi och veta hur mycket man reagerar. Kliar det bara lite i ögonen kanske det är acceptabelt men får man svår andnöd gäller det att alltid ha en backup för hur och vad man gör. Då kan det vara viktigt att alltid ha allergitabletter och liknande med sig samt att informera sin omgivning hur de bör agera om allergin sätter in.

Många allergiker tål sina egna djur i betydligt större utsträckning än andras djur. Sina egna djur kan man bygga upp en tolerans gentemot och helt enkelt bli van på ett annat sätt. Det finns också flera alternativ till raser hos djur som oftast fungerar bättre hos allergiker än andra. Pälsen hos djuret kan ha en annan struktur än övriga raser som exempel.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *