När man har fått diagnosen glutenallergi gäller det att äta bra och rätt mat. Fuskar man med maten kan det förutom enorma magsmärtor generera faktiska skador i tarmarna. De flesta maträtter går och anpassa och göra helt glutenfria.

Många klassiska rätter innehåller komponenter som är gluten. Svenska hederliga köttbullar är ett tydligt exempel. Där ska man använda sig av ströbröd som innehåller gluten. Tål man ägg går det att istället använda högre del ägg eftersom de naturligt innehåller ett bindande ämne. Det går också att helt enkelt besöka den glutenfria hyllan i sin affär och köpa glutenfritt ströbröd.

Har hemmet ett välfyllt vinställ behöver man dock inte vara speciellt orolig för att biuda. Vin är nämligen en glutenfri dryck. Öl däremot innehåller gluten. Som tur är finns det många glutenfria alternativ att köpa hem.

Oavsett vilken pastarätt man lagar så finns gluten i mjölet de är tillverkade på. Den glutenfria pastan kan ha en bas på exempelvis majsmjöl eller linser. Smaken och konsistensen kan variera något och man behöver prova sig fram för att hitta sin favorit.

Är det makaroner och korv som står på menyn behöver man förutom glutenfri pasta också korv utan gluten. Många sorter som ligger i kyldisken innehåller nämligen gluten. Det är inte alltid som det står utskrivet att vissa sorter är glutenfri, utan det kan krävas lite aktivt arbete för och hitta bra sorter.

Andra vanliga produkter som innehåller gluten är soja, färdiga såser och liknande. Här får man fundera lite på i vilket syfte sojan används och se om den går att utesluta eller om glutenfria alternativ bör köpas. Färdiga såser är lämpligt men det är så mycket godare och göra egen sås från grunden. Ibland får man försöka se det som är positivt med och inte kunna köpa vad som helst.

Sitter man i vardagsrummet och har ett sidobord med mycket gott på till kvällsmyset behöver man titta vad som finns i skålarna. Choklad och många sorters godis innehåller vitt mjöl och därmed gluten. Vissa mataffärer har choklad som är både gluten- och laktosfri att köpa. Utbudet med olika smaker blir då minimalt, men man kommer inte att skada magen.

Chips och popcorn är andra godsaker som de flesta kan äta. Är man känslig mot gluten kan man dock ha en känslig mage i stort. Fettet som finns på chipsen kan därför ställa till med rejäla magsmärtor om man har otur.

Har man någon i sin närhet som nyligen fått diagnosen glutenallergi kan det vara till stor hjälp om man kollar hyllan med glutenfritt i affären. Där finns det samlat alla möjliga tänkbara produkter som fungerar.

Är man ute efter ett bröd och äta kan man dock behöva hitta motsvarande segment i frysdisken. Här kan det också finnas några färdigrätter som är glutenfri och panerad fisk och liknande. I början ör det mycket och tänka på då det kommer till mat, men då tiden går kommer man hela tiden att lära sig mer. Tillslut är det inte konstigt längre!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *